Fysioterapia

Fysioterapeutin työtä voi verrata palomiehen toimiin palopaikalla.

Alussa on tilanteen kartoitus, sitten järjestelmällinen, parhaaksi todettu toiminta viivyttelemättä!

Häiriön (palon) torjuminen ennalta on fysioterapiassakin kuitenkin paras toimintatapa. Fysioterapeutti havaitsee ihmisen tuki- ja liikuntaelimistössä tapahtuneet ryhdin ja toiminnan muutokset usein ennen merkittävää kipua/särkyä ja voi estää tilanteen kehittymisen pahemmaksi sopivilla hoitotoimenpiteillä ja potilaan ohjauksella.

Kivun/häiriön iskiessä yllättäen on silloinkin palomiehen ja fysioterapeutin työskentelytavassa yhteisiä piirteitä. Suurin huomio kohdistetaan palopesäkkeeseen eikä liekkeihin. Esimerkiksi iskiasvaivassa kiusallisen alaraajaan säteilevän säryn hoidossa itse alaraaja jää vähemmälle huomiolle ja hoitotoimenpiteet kohdistetaan selkään.

Fysioterapia auttaa

Fysioterapeutti testaa potilaan ryhtiä, nivelten liikkuvuutta ja kehon toimintaa sekä kartoittaa mahdolliset kipu- ja särkyalueet. Havaittujen puutteiden/häiriöiden perusteella hän laatii yksilöllisen hoitosuunnitelman. Potilas saa yksilölliset neuvot ja ohjeet omaan toimintaan.

Fysioterapeutti valitsee tilanteen vaatiman hoidon. Fysikaalisilla hoidoilla (lämpö-, kylmä- ja erilaiset sähkökipuhoidot), manuaalisilla hoidoilla (nikamien käsittely, lihasvenytykset, asennon ohjaus, hieronta) tai esimerkiksi akupunktiolla hän pyrkii normalisoimaan tuki- ja liikuntaelimistön toimintaa.

Hyvinvointi

Ihmisen tuki- ja liikuntaelimistö vaatii kunnossa pysyäkseen monipuolista rasitusta. Nykyihminen pääsee liian helpolla! Liikumme tasaisilla pinnoilla, istumme paljon työssä ja vapaa-aikana emmekä muutenkaan kuormita lihaksiamme riittävän monipuolisesti!

Asento (ryhti) painuu helposti huonoksi aiheuttaen puristusta hermoihin ja verisuoniin. Jotkut lihakset kiristyvät ja toiset puolestaan veltostuvat. Syntyy kipuja, päänsärkyä, huimausta, turvotusta jne.

Fysioterapiaan voi hakeutua lääkärin lähettämänä tai ilman.